Erfaringen fra både konsulent- og direktørrollen gjorde, at Flemming Holst Pedersen for 15 år siden etablerede sit eget rådgivningsselskab, hvor han har fokus på at hjælpe virksomheder gennem både rådgivning og en stærk involvering i virksomhedernes bestyrelser.
Artikel bragt se-institute.dk d. 10 oktober 2023. Læs artikel her.
Flemming Holst Pedersen har de seneste 15 år dedikeret al sin tid til eget konsulentselskab, hvor han rådgiver og hjælper en lang række danske virksomheder med at udvikle og vækste deres forretning samt forbedre bundlinjen – ofte ved at sætte sig til rette på en fast plads i deres bestyrelser.
Karrieren startede med en uddannelse som cand.merc. og efterfølgende ansættelse i et britisk konsulenthus. Og efter nogle få år blev han i ung alder direktør for den danske eksportvirksomhed L. Dæhnfeldt, der på daværende tidspunkt var ejet af et amerikansk private equity-selskab, og som senere skiftede navn til Syngenta. Virksomhedens kerneområde – dengang og i dag – var og er salg af plantebeskyttelse og grøntsagsfrø til landbrugssektoren.
– Som direktør stod jeg i spidsen for at implementere en ambitiøs vækststrategi, og det gik så godt, at vi formåede at sælge virksomheden til det schweiziske selskab, Syngenta. Det amerikanske private equity-selskab havde så absolut været fremsynet i forhold til fokus på det med at spise sundt og produktion af grøntsager, noget der bidrog stærkt til at gøre selskabet attraktivt. Efter salget fortsatte jeg som direktør for den danske enhed og som medlem af den internationale ledelse i det børsnotererede selskab med eksport til hele verdenen, fortæller Flemming Holst Pedersen og tilføjer:
– Efterfølgende gav dette mig nogle friheder til, hvad jeg ønskede med mit videre arbejdsliv. Og kombinationen af min rådgiver- og direktørerfaring gjorde, at jeg valgte at etablere min egen rådgivningsvirksomhed, S196, som den dag i dag stadig er omdrejningspunktet for mine aktiviteter.
Samarbejde med ”grønt lys” begge veje
Rådgivningsbranchen var kendt terræn for Flemming Holst Pedersen, men det var ikke ambitionerne om at etablere et stort selskab, der var drivkraften.
– Hele vejen har det været min tanke at etablere og arbejde i et lille, uafhængigt advisor-selskab. For mig er det enormt betydningsfuldt, at jeg er tæt på de kunder, jeg arbejder sammen med. At vi helt basalt synes godt om hinanden, og at der er ”grønt lys” begge veje. Det betyder også, at vi sammen deler sejrene, når det går godt – og at vi kan ”græde sammen”, hvis der er noget, som ikke lykkes. Denne tætte relation skaber altid nye handlinger og endnu bedre resultater.
S196 fokuserer på rådgivning for produktions- engros og detailvirksomheder, som er de brancher, han gennem hele karrieren har haft fokus på og derfor kender gamet i. Desuden sidder han i bestyrelsen for en lang række af de virksomheder, han arbejder sammen med.
– Noget af det, jeg helt generelt har bidt mærke i, er, hvor mange positive muligheder, der er for danske virksomheder. Når man læser avisen, er den som oftest præget af negative overskrifter. Men dykker man ned i en virksomhed, bliver man tit overrasket over de mange potentialer, der eksisterer. Jeg tror, at det hænger sammen med, at danske virksomheder både er optaget af at tjene penge OG af ordentlighed. Det er en klar konkurrencemæssig fordel i fremtiden. Et af mine mantra er: Har man gode processer, gode handlinger og god adfærd, så er grundlaget også lagt for at skabe gode resultater.
Valg fra øverste hylde
Flemming Holst Pedersen fik sin første bestyrelsespost for cirka 20 år siden, og i dag fylder den professionelle bestyrelseskarriere meget. Det var også årsagen til, at han for kort tid siden valgte at deltage på Advanced Board Programme, som er Scandinavian Executive Institutes bestyrelsesuddannelse for erfarne bestyrelsesprofiler.
– Helt grundlæggende er det min holdning, at uddannelse er godt. Og skulle jeg bruge en uge på at dygtiggøre mig inden for bestyrelsesarbejde, skulle det også være fra øverste hylde. Jeg har fulgt INSEAD et stykke tid, ved hvad business-skolen står for og at det internationale perspektiv er i højsædet med mange afdelinger rundt omkring i verden. Den indgangsvinkel – kombineret med, at man er afsted sammen med skandinaviske deltagere, var ideelt for mig, udtaler han.
Ifølge Flemming Holst Pedersen levede programmet i høj grad op til forventningerne.
– Bestyrelsesuddannelsen bød på mange gode dialoger og diskussioner med dygtige og behagelige mennesker, der er særdeles erfarne inden for bestyrelsesarbejde. Rent fagligt var niveauet helt tiptop, og INSEAD-professorerne gav mig et nyt og givende perspektiv på internationalt bestyrelsesarbejde. Jeg føler virkelig, at jeg har fået en ”ny og god dosis” med hjem fra den store verden, siger han og uddyber:
– Helt overordnet har programmet givet mig en tur op i helikopteren, hvor jeg har fået mulighed for at reflektere over egen og mine virksomheders ageren. Hvor jeg fået input til, hvad som kan gøres bedre. Den anden del handler om en mængde små og konkrete ting, jeg har taget med hjem. Blot som eksempel har jeg købt en bog om entreprenørskab til en række af mine kunder, som jeg vil bede dem om at læse, og som vi efterfølgende kan diskutere. Afslutningsvis har programmet budt på så megen åben dialog samt læring af andre bestyrelsesmedlemmers både succeser og fejl, og det har været enormt givende. Det er helt klart ikke sidste gang, jeg deltager i et INSEAD-program, slutter Flemming Holst Pedersen.